Risicos bij bloedsuikerverlagende geneesmiddelen voor afvallen

Risicos bij bloedsuikerverlagende geneesmiddelen voor afvallen

15 janvier 2024 Non classé 0

Risicos bij bloedsuikerverlagende geneesmiddelen voor afvallen

In de semaglutidegroep was de gewichtstoename 11,5kg en in de placebogroep 2,3 kg. Ook de gunstige effecten op cardiometabole risicofactoren werden minder. Dit geeft aan dat de gunstige effecten (grotendeels) zullen verdwijnen wanneer met semaglutide, en obesitasmedicatie in het algemeen, gestopt wordt.

 • Deze medicatie is voor 95% hetzelfde als het hormoon GLP-1 dat je lichaam van nature aanmaakt.
 • Bij de medicijnen waarbij dit speelt, wordt dat onder het werkingsmechanisme toegelicht.
 • GLP-1 is een fysiologische regulator van de eetlust en voedselinname.
 • Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dit middel nemen aanzienlijk meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen.
 • Bijwerkingencentrum Lareb ontving in totaal meer dan 1000 meldingen over deze geneesmiddelen.

Voor patiënten zonder zeer hoog risico op hart- en vaatziekten is metformine eerste keus bij de medicamenteuze behandeling. Bij onvoldoende resultaat kan een kortwerkend sulfonylureumderivaat (voorkeur gliclazide) worden toegevoegd. De volgende stap conform de NHG-Standaard is (toevoeging van) insulinetherapie, of als alternatief een DPP4-remmer of GLP1-agonist. Voeg bij onvoldoende effect eerst metformine https://redentorbar.com.br/rybelsus-bijsluiter-nieuwe-informatie-over-dit/ toe en vervolgens een GLP1-agonist. In een meta-analyse uit 2022 met vier RCT’s die minstens twaalf weken duurden, zijn gunstige effecten gevonden op HbA1c en lichaamsgewicht bij DM2, vergeleken met placebo (Karagiannis et al. (2022)). In een meta-analyse uit 2016 met zestien RCT’s is gekeken naar het effect van orlistat op het lichaamsgewicht, vergeleken met placebo (Khera et al. (2016)).

Financiering van het onderzoek

Belangrijke reden voor de tekorten is de wereldwijd sterk toegenomen vraag naar semaglutide voor de indicatie obesitas. De productie van liraglutide is verlaagd om aan de vraag naar semaglutide te voldoen, waardoor daar ook een tekort aan is ontstaan. Het CBG berichtte in november 2023 dat het tekort ook in 2024 aan zal houden. Er zijn inmiddels ook tekorten aan dulaglutide waarschijnlijk ten gevolge van het omzetten van patiënten. Dit is, net als galstenen, een beetje een vreemde bijwerkingen voor medicijnen tegen diabetes type 2. Deze bijwerking van Ozempic komt gemiddeld 5% voor bij de gebruikers.

 • De gemelde bijwerkingen komen overeen met de veelvoorkomende bijwerkingen.
 • Mensen met suikerziekte lopen gezondheidsrisico’s als ze Ozempic niet krijgen.
 • Smaakstoornissen zijn niet onbekend voor medicijnen tegen diabetes type 2.

Het verhogen van de ruststofwisseling kan een aangrijpingspunt zijn, maar is complex en niet zonder risico’s. In het verleden (1933–1938) is in Amerika een medicijn goedgekeurd met de stof dinitrofenol (DNP) voor de behandeling van obesitas. Deze stof zet, net als bruin vetweefsel, in de mitochondriën energie om in warmte en niet in adenosinetrifosfaat (ATP), waardoor het energieverbruik wordt verhoogd. Het gevolg daarvan is gewichtsverlies, maar ook hyperthermie, tachycardie, overmatig zweten, versnelde ademhaling, hartstilstand en sterfte (Grundlingh et al. (2011)). Tot 2004 waren in Nederland afslanksupplementen met efedrine verkrijgbaar (al dan niet in combinatie met cafeïne).

Inhoud van de verpakking en overige informatie

Aan de ene zijde staat ‘3’ en aan de andere zijde ‘novo’.Rybelsus 7 mg tabletten zijn wit tot lichtgeel en hebben een ovale vorm (7,5 mm x 13,5 mm). Aan de ene zijde staat ‘7’ en aan de andere zijde ‘novo’.Rybelsus 14 mg tabletten zijn wit tot lichtgeel en hebben een ovale vorm (7,5 mm x 13,5 mm). Aan de ene zijde staat ‘14’ en aan de andere zijde ‘novo’.

 • Bij middelen die je spuit, spuit je het direct in je lichaam en omzeil je die barrières.
 • Ook de verkrijgbaarheid van Trulicity® kan mogelijk een probleem worden.
 • Deze vind je bij de European Medicines Agency (EMA) of via deze directe link.

Kies voor liraglutide, semaglutide, naltrexon/bupropion of eventueel orlistat op basis van o.a. Overweeg bariatrische chirurgie met name bij een extreem verhoogd GGR. Bij het inzetten van obesitasmedicatie moet een individuele afweging gemaakt worden tussen effectiviteit enerzijds en bijwerkingen en kosten anderzijds. De middelen die op dit moment in Nederland beschikbaar zijn, zijn liraglutide (Saxenda®), naltrexon/bupropion (Mysimba®) en orlistat (Alli®, Orlistat®, Xenical®).

Dat verandert niet wanneer obesitasmedicatie aan de behandeling wordt toegevoegd. Hoewel de veiligheid voor de gezondheid niet gegarandeerd kan worden, leidt het gebruik van sibutramine wel tot gewichtsverlies. Die afslanksupplementen werden voornamelijk via sociale media, zoals Facebook en Instagram, te koop aangeboden.

Dit maakt duidelijk wat de effecten op korte termijn zijn, maar de langetermijneffecten van semaglutide worden niet duidelijk. Dat maakt het lastiger om bijwerkingen in kaart te brengen, maar ook om te bepalen hoe effectief het medicijn is wanneer je blijvend gewicht wilt verliezen. Dat kan een groot nadeel zijn, want niemand wil onnodig veel medicatie slikken voor de rest van zijn leven. Liraglutide en semaglutide zijn geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen en het hongergevoel remmen. Eerder waren beide middelen alleen goedgekeurd voor behandeling van diabetes (al dan niet in combinatie met overgewicht) onder de merknamen Ozempic (semaglutide), Rybelsus (semaglutide) en Victoza (liraglutide). Liraglutide is sinds enkele jaren ook goedgekeurd voor behandeling van ernstig overgewicht onder de merknaam Saxenda, als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging.

Dat is helaas iets waar je op latere leeftijd sowieso meer last van hebt. De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Ozempic, is omdat de GLP 1 receptoren voornamelijk in de darmen voorkomen. Ik weet niet hoe dit in je oren klinkt maar statistisch gezien is dat ontzettend veel.

Indien je dus borstvoeding geeft terwijl je Rybelsus of een ander soortgelijk medicijn gebruikt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je kind. Indien je dit merkt dien je direct contact te leggen met je arts en moet waarschijnlijk het gebruik gestaakt worden. Aan welke symptomen je pancreatitis kunt herkennen kun je ook het beste met je arts overleggen. Medicijnen met semaglutide worden daarom ook wel eens ingezet bij obesitas.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.